Generic vorbind, interfata utilizatorului (UI) este seria de ecrane, pagini si elemente vizuale, cum ar fi butoanele si pictogramele pe care le utilizati pentru a interactiona cu un dispozitiv. Experienta utilizatorilor (UX), pe de alta parte, este experienta interna pe care o are o persoana in timp ce interactioneaza cu fiecare aspect al produselor si serviciilor unei companii.

Ce este UI?

In anii 1970 nu puteati cumpara un computer cu grafica, pictograme, butoane sau mouse. Inca nu existau variante comerciale. Pentru a determina computerul sa faca ceea ce ati vrut, a trebuit sa comunicati cu el intr-un limbaj de programare a calculatorului. Apoi, in 1981, un grup de oameni de stiinta de la Xerox PARC a dezvoltat si lansat Xerox Star – un computer personal cu prima interfata grafica de utilizator (GUI). Acum se puteau utiliza ferestre, pictograme, meniuri drop-down, butoane radio si casete de selectare. Acesta a permis utilizatorilor sa deschida, sa mute si sa stearga fisiere.

S-ar putea sa nu para mult in comparatie cu ceea ce este disponibil astazi. Dar, in primele etape ale erei calculatoarelor personale, GUI a fost o revolutie. Asta inseamna ca nu mai trebuie sa te bazezi pe scrierea de cod pentru a folosi un computer, facandu-l mult mai accesibil pentru mase. Aparitia interfetei grafice a introdus necesitatea unui design inovativ – unul care s-a concentrat pe interfata grafica a unui computer personal. Si atunci designul UI a intrat pe scena.

Aceasta disciplina a evoluat in ultimele decenii si va continua sa evolueze in viitor

Designerii UI de astazi lucreaza pe site-uri web, apps, wearables si alte programe. Acestia pot fi responsabili pentru proiectarea layout-ului unei interfete a produsului digital si a elementelor vizuale pe toate paginile sau ecranele sistemului.

Ce este UX?

Termenul UX a fost inventat de omul de stiinta Don Norman la inceputul anilor 1990, in timp ce a fost vicepresedinte al Advanced Technology Group la Apple. Prin definitie, experienta utilizatorului acopera o gama larga de discipline care au ca scop obtinerea unei experiente de inalta calitate a utilizatorului:

Experienta reala a utilizatorilor merge mult mai departe de a oferi clientilor ceea ce spun ca doresc. Pentru a obtine o experienta de inalta calitate a utilizatorilor in ofertele unei companii, trebuie sa existe o fuziune fara intreruperi a serviciilor mai multor discipline, inclusiv inginerie, marketing, design grafic si industrial si design de interfata.

UX nu se limiteaza la interfata vizuala a produsului dumneavoastra; este un concept care are numeroase dimensiuni. Designerii UX sunt responsabili pentru asigurarea faptului ca organizatia / compania furnizeaza un produs sau un serviciu care raspunde nevoilor clientului si le permite sa obtina rezultatul dorit. Acestia pot face acest lucru prin efectuarea de cercetari ale comportamentului de utilizator pentru a obtine cat mai mult context cu privire la utilizatorul produsului si sa foloseasca acele date pentru furnizarea modurilor prin care pot ajuta utilizatorul sa ajunga de la punctul A la punctul B.

UI versus UX: distinctii la nivel de marketing digital

Este important sa distingem experienta totala a utilizatorilor de interfata cu utilizatorul (UI), chiar daca UI este evident o parte extrem de importanta a designului. De exemplu, luati in considerare un site web cu recenzii de filme. Chiar daca UI-ul pentru gasirea unui film este perfect, UX-ul va fi slab pentru un utilizator care doreste sa obtina informatii despre o mica versiune independenta, in cazul in care baza de date de baza contine numai filme din studiourile majore.

Google.ro este un alt exemplu bun. Interfata sa este simpla. Nu exista aproape nimic pentru UI – doar un logo, o bara de cautare, cateva butoane si o pagina cu rezultatele cautarii. Dar atunci cand introduceti ceva in acea caseta de cautare, obtineti acces la aproape intregul continut al cunostintelor umane digitalizate in mai putin de o secunda.

1. UX se concentreaza pe experienta utilizatorului pentru a rezolva o problema, UI se concentreaza pe modul in care aspectul produsului arata si functioneaza

Incepeti cu o problema pe care am dori sa o rezolvam. Designul UX se concentreaza asupra a ceea ce afecteaza navigarea utilizatorului pentru a rezolva problema, pozitiva sau negativa, atat pe ecran, cat si pe alt dispozitiv. Interfata UI este axata pe aspectul si functia suprafetelor produsului. Interfata cu utilizatorul este doar o piesa a acelei calatorii.

2. Un designer UX este preocupat de aspectele conceptuale ale procesului de design, lasand designerul UI sa se concentreze asupra elementelor tangibile

Logica obisnuita ar sugera ca, daca proiectati interfata de utilizator si o persoana experimenteaza un produs prin interfata UI, acest lucru va transforma intr-un designer de experienta a utilizatorului. Adesea, cuvintele folosite pentru a descrie o disciplina se sfarsesc prin a fi indepartate de semnificatiile lor originale. Un web designer cu experienta pentru utilizatori este preocupat de aspectele conceptuale ale procesului de proiectare, lasand designerul UI sa se concentreze asupra elementelor mai palpabile.

Urmand modelul „dublu diamant”, designerul UX are abilitati profunde in strategia, cercetarea, arhitectura informationala si designul interactiunii. Designerul web UI are si abilitati in designul de interactiune. Totusi, accentul lor se indreapta spre domenii precum designul de informatie, designul miscarii si brandul. In timp ce unii oameni ar pretinde o expertiza profunda in toate domeniile, acest lucru este destul de rar.

3. Nu exista nici o diferenta intre designul UX si UI, deoarece sunt doua lucruri care nu sunt comparabile unul cu celalalt

La fel cum experienta utilizatorului este alcatuita dintr-o suma de componente diferite, designul interfetei cu utilizatorul fiind doar unul dintre ele, experienta utilizatorului se alcatuieste in urma combinarii tuturor acestor elemente. Daca vorbim despre prajituri delicioase, UI este glazura, placile, aroma, ustensilele si prezentarea. UX este motivul pentru care servim tortul in primul rand si de ce oamenii ar prefera sa-l manance mai degraba decat orice alt preparat.

4. UI este in general cu privire la designul vizual si proiectarea informatiei in jurul ecranelor. UX este despre experienta completa

Designul UX este experienta completa a utilizatorului. Designul UI este, in general, design vizual si design de informatie.

5. UI este focalizat pe produs. UX se concentreaza asupra utilizatorului si a calatoriei sale spre produs

User Experience

UX se concentreaza asupra utilizatorului si a calatoriei sale prin produs. UI tinde sa fie specificul ecranelor, concentrandu-se pe etichete, stil vizual, orientari si structura. UX-ul este drumul printr-un produs, articuland calatoria si motivatiile utilizatorului, justificand de ce lucrurile se afla in UI si, cu atat mai important, de ce alte lucruri sunt lasate afara. Interfata UI se confrunta cu constrangeri, UX le provoaca.

6. UX este experienta generala pe care un utilizator o are cu produsul, iar UI constituie lucrurile cu care utilizatorul va interactiona cu adevarat si pe care le va vedea

Exista o multime de confuzii in ceea ce priveste UI si UX, care sunt diferentele principale sau daca exista diferente. Ele sunt cu siguranta diferite, dar trebuie sa mearga mana in mana pentru a crea o experienta frumoasa si intuitiva. UX este experienta de ansamblu a produsului. Urmatorul nivel al calatoriei utilizatorului este interfata cu care interactioneaza de fapt. UX fara UI inseamna ca ai un cadru si o structura, dar nu si coerenta. De obicei, designul UX merge mai departe de designul UI, pentru ca doriti sa faceti mai intai cercetari, schite ample si fluxuri generale.

UI si UX ar trebui sa fie folosite intersanjabil sau constituie lucruri diferite?

In mare parte, utilizatorii navigheaza zilnic in site-urile si paginile preferate fara a acorda atentie acestor concepte. Insa specialistii unei agentii de seo si digital marketing sunt constienti de amploarea pe care o iau acestea si intentioneza sa imbunatateasca experienta utilizatorului prin identificarea unei masuri care UI si UX pot fi combinate.

In 2018, aceste doua elemente de design si experienta a utilizatorului sunt prezentate si elaborate printr-un spectru nou, facand parte din algoritmul de clasare a site-urilor in Google si facilitand expansiunea marketingului digital in contextul platformelor de e-commerce.