Termenul de „parallax” a aparut pentru prima data din efectul vizual al jocurilor video de derulare 2D care utilizeaza diferite viteze de miscare a imaginii de fundal pentru a crea iluzia adancimii in timpul jocului. Acest lucru s-a facut prin miscarea lenta a fundalului, facandu-l sa para mai indepartat. Acelasi concept se aplica si in cazul designului unui site parallax, in care fundalul se misca la o viteza diferita decat restul paginilor pentru a oferi un efect vizual impresionant.

Avantaje design parallax

Design-ul parallax ofera site-urilor o mare oportunitate pentru:

  • a capta atentia utilizatorilor prin continut si animatie
  • abordarea unor informatii care sa ghideze vizitatorii in navigarea site-ului
  • incurajarea parcurgerii intregului continut de pe site-ul web
  • starnirea curiozitatii acestora
  • contribuie la decizia de achizitie sau contactare a serviciilor promovate
  • creste credibilitatea site-ului prin viziunea inovatoare pe care o are acesta

Efectul parallax ramane una dintre cele mai inspirate tendinte in materie de web design. Aceasta tehnica de derulare animata se intampla in momentul in care fundalul si prim-planul se misca la viteze diferite, in timp ce vizitatorul de pe pagina noastra ruleaza pagina, astfel incat sa miste doua elemente independente in acelasi timp.

Acest efect poate fi utilizat pentru un numar nelimitat de pagini, fiind in acelasi timp si o modalitate amuzanta de a atrage vitzitatorii. Frumusetea acestui efect consta in faptul ca nu trebuie sa-l folosim pentru fiecare pagina din site-ul nostru, este mai degraba folosit pentru a indemna persoanele care ne acceseaza site-ul spre a achizitiona sau a solicita un serviciu pe care il prestam.

Rezultatul final al efectului parallax consta tocmai in ideea pe care o ofera utilizatorului, si anume ca face parte din proiectul nostru. Un mic inconvenient al acestui efect este faptul ca poate avea rezultate slabe pe diverse dispozitive.

Animatie care afiseaza schimbarea

Schimbarea sau evolutia serviciului si a produsului poate fi evidentiata cu ajutorul acestui efect. Multe companii de succes au apelat la acesta tehnica de web design pentru a atrage viitorii cumparatori. Acest design impiedica utilizatorii sa deruleze sectiunile site-ului, avand scopul de a-i retine asupra produsului prezentat. Poate fi setat atat in ordine cronologica, cat si inversa.

Incurajarea navigarii in site

Motivul pentru care efectul parallax poate conduce la crearea unui angajament din partea vizitatorului este ca acesta incurajeaza derularea paginilor din site pentru a crea o legatura intre utilizator si interfata pe un timp mai indelungat. Multe dintre imaginile folosite, video-uri sau muzica de pe fundal sunt alese in functie de ce prezentam tocmai pentru a atrage vizitatorii.

Miscare si culoare

Una dintre modalitatile cele mai distractive in a utiliza parallaxul pentru un site este de a incorpora culori pe diferite pagini din interiorul acestuia. Schimbarea culorilor si a animatiilor pe parcursul navigarii este un instrument de design care atrage atentia si ajuta utilizatorii sa gaseasca informatia dorita.

Creati un continut cat mai prieteos si usor de inteles

Asigurati-va ca informatiile pe care le furnizati sunt usor de digerat de catre publicul tinta. Parallaxul are rolul de a face continutul mai prietenos si mai usor de inteles de catre persoanele care sunt in cautare de produsele sau serviciile promovate de compania respectiva. Este un concept interesant atunci cand luam in considerare modul de afisare al acestuia, insa modul de actiune al acestora trebuie sa fie unul de succes.

Structurati continutul astfel incat sa atraga atentia si sa ofere timpul necesar de parcurgere fara a plictisii cu detalii nesemnificative pentru vizitator.

Fie ca apelam la blocuri individuale sau slide-uri care ofera continutul necesar, rolul acestora este de a oferi o solutie excelenta pentru nevoile utilizatorilor.

Vizualizarea „realitatii” digitale

Una dintre cele mai utilizate variante ale efectului parallax este de a ajuta utilizatorii sa vizualizeze elemente pe care nu le pot vedea altfel. Mai multe modele utilizeaza o combinatie de animatie tridimensionala pentru a crea experiente realiste. Aceste modele 3D tind sa faca parte din domeniul unui desen animat, avand si mai multa senzatie atunci cand sunt completate de VR, bineinteles cu certitudinea ca va functiona pe orice dispozitiv.

In timp ce efectele parallaxului sunt la moda si distractive, ele nu sunt potrivite pentru orice proiect sau site de prezentare al unei companii. De asemenea, este important sa luam in considerare publicul tinta care va accesa site-ul nostru de pe diverse dispozitive. Daca luati in considerare testarea acestui efect pe site-ul deja creat, atunci incepeti cu o pagina pentru a observa si analiza rezultatul introducerii acestuia. Folosirea acestui efect in legatura datele de contact si continutul cheie din site este o tehnica la moda, ideala pentru a interactiona cu utilizatorii intr-un mod distractiv si benefic.