Web design-ul are rolul de a transforma un site intr-unul mai atractiv si mai functional, crescand in acelasi timp conversia acestuia. Principalul motiv pentru care se creaza un website este pentru a ajunge la publicul tinta. Web design-ul a evoluat constant de la aparitia acestuia, bazandu-se in special pe comportamentul utilizatorilor din online dar si pe cerintele acestora.

Exista o tendinta in design-ul site-urilor legata de pozitionarea meniului. In ultima perioada, intalnim o multime de designeri care lucreaza cu meniul de navigare lateral. Lasand la o parte design-ul placut, faptul ca ofera site-ului un alt aspect, cat de util este acesta? Utilizatorii vor avea o reactie pozitiva la acest tip de navigare in site? Este o tendinta de design pe care ar trebui sa o luam in considerare?

Navigarea laterala poate fi afisata oriunde, face parte dintr-o evolutie a lucrurilor ascunse si in acelasi timp interesante. Designul evolueaza de la o perioada la alta, punand specialistii in situatia in care trebuie sa gaseasca solutii cat mai bune pentru a afisa continut chiar si pe cele mai mici ecrane.

Astfel ca a luat nastere meniul sub forma de „hamburger” pe care il regasim in lateralul site-ului. Unele dintre aceste meniuri se deschid complet, in timp ce altele ofera o derulare a paginilor, astfel incat utilizatorul sa obtina rezultatul dorit atunci cand acceseaza un site. Majoitatea sunt simple, cu o singura culoare, pot include de asemenea logo-ul companiei sau diferite pictograme pozitionate vertical.

Cea mai dificila partea a acestui design este ca trebuie sa functioneze pe toate tipurile de dispozitive. Textul trebuie sa fie suficient de vizibil, mai ales pe mobil si functional in acelasi timp. Tentatia de a umple spatiul gol din bara laterala este de cele mai multe ori o greseala deoarece este bine ca site-l sa fie cat mai aerisit, usor de procesat si sa furnizeze exclusiv informatiile necesare, fara a se pierde in detalii inutile.

Pe langa functionalitati, navigarea laterala are o valoare estetica. Printre avantajele oferite de folosirea unui meniu lateral, se numara: eleganta acestora, forma „F” redata, facilitand navigarea in site, elementele meniului nu sunt ascunse, iar designeri sustin faptul ca aduce un plus de complexitate in utilizare, starnind in acelasi timp interesul utilizatorului pentru modul in care navigheaza in site.

Exista insa si pareri contra care afirma faptul ca un meniul lateral poate deveni nefunctional in momentul in care este pus intr-un cadru nepotrivit. Design-ul poate fi ingreunat de lungimea caracterelor, paginile trebuie sa aiba o denumire destul de scurta, astfel incat bara laterala sa nu fie prea mare. O posibila problema poate fi modul in care se adapteaza spatiul din navigarea verticala, in timpul parcurgeri printre pagini, unele elemente se pot pierde.

Acestea sunt doar cateva dintre avantajele si dezavantajele pe care le are tendinta meniului de navigare vertical, insa s-a demonstrat faptul ca navigarea verticala functioneaza foarte bine pe un design unic de pagina. Cu toate acestea, specialistii raman rezervati in ceea ce priveste utlizarea acestei tendinte pe un website mai complex, unde exista un flux mare de utilizatori, iar navigarea in site este vitala pentru succesul afacerii.

Stilurile de navigare non-traditionale sunt o modalitate placuta de a transforma vechile meniuri intr-unele mai atractive. In schimb, meniul vertical nu poate fi adaptat la toate site-urile, mai ales la cele care au destul de mult continut, riscand in acest fel sa creati o confunzie printre vizitatorii website-ului.

O alta problema ar putea fi lipsa de experienta a utilizatorului care in momentul in care nu va observa meniul vertical, va avea tendinta de a abandona site-ul. Inainte de a folosi acest tip de navigare in website, asigurati-va ca publicul tinta va raspunde pozitiv la schimbarile de design, dar si cat de utila este aceasta meoda pentru afacerea dumneavoastra.

Testati in permanenta aceste comportamente, iar daca observati click-uri atribuite necorpespunzator, cel mai probabil unii vizitatori nu s-au adaptat schimbarilor de design.