Lumea designului web se misca din ce in ce mai repede si apar de la un an la altul noi tooluri. Pentru a fi la curent cu toate aceste aparitii trebuie sa fii atent la toate companiile mari, la site-urile de stiri din domeniul IT sau… la Webdesk.

Pentru ca tot ceea ce tine de Web ne reprezinta, ne simtim obligati si responsabili sa acordam importanta acestiu spatiu virtual, cu atat mai mult zonei de design, motiv pentru care mi-am propus sa va arat care sunt cele mai bune tooluri pentru design web in 2018. Selectia mea include atat softuri pentru desktop, cat si aplicatii sau programe ce pot fi utilizate direct din browser.

Ca sa fiu mai precis, aceasta lista contine ceea ce un web designer cauta in 2018, cel putin la nivelul esteticii site-ului. Pana la urma, aptitudinile tale in domeniul designului reprezinta doar o parte din intreaga activitate de web designer.

Sketch

Skektch este unul dintre cei mai mari competitori ai companiei Adobe daca ne raportam la design. Toata lumea stie ce este Photoshop. Designerii web il considerau a fi cea mai usoara solutie de a prelucra imagini, dar lucrurile s-au schimbat odata cu aparitia Sketch.

Avantajul acestei aplicatii, in defavoarea mult prea cunoscutului Photoshop, este pretul. Utilizatorii vor plati o singura data pentru Sketch, spre deosebire de produsele Adobe pentru care trebuie sa platesti lunar o licenta. Si mai interesant este faptul ca Sketch a creat o comunitate proprie in care designerii au libertatea de a crea propriile lor pluginuri pentru a fi folosite alaturi de aplicatie.

Adobe XD

Noul soft de la Adobe, numit XD, a fost creat cu scopul de a deveni o alternativa pentru Photoshop, pentru a simplifica activitatea web designerilor care vor sa evite toate functiile Photoshopului si sa aiba la indemana doar o gama restransa de functionalitati.

Initial, XD a fost creat doar pentru utilizatorii sistemului de operare MAC. Ulterior, a fost creata si o versiune beta pentru Windows, care s-a dovedit a avea un succes incredibil datorita faptului ca existau multi designeri web care isi doreau un mix intre Photoshop si Illustrator intr-un singur soft. Nu este la fel de dezvoltat precum Sketch, dar ce stiu sigur este ca un numar mare de oameni dedicati muncii lor sunt in spatele dezvoltarii acestui program.

Figma

Cand vine vorba de digital prototyping ai multe optiuni din care poti alege. Multi designeri inca mai apeleaza la varianta clasica, schitandu-si ideile pe o foaie pe care urmeaza sa o scaneze si sa transforme acele idei intr-un prototip digital.

Exista si o varianta digitala pentru schitarea ideilor, utilizata in special de cei care nu sunt dornici sa imbine talentul artistic cu arta digitala, sau de persoanele care pur si simplu prefera o alternativa pentru a simplifica si mai mult o etapa in care detaliile si precizia in executarea lucrarii nu au foarte mare relevanta.

Fontjoy

Cand vine vorba de o aplicatie care sa-ti gaseasca cele mai simple si mai inovative moduri de a potrivi doua fonturi, Fontjoy e raspunsul. Acest tool gratuit foloseste doar fonturile din Google Webfonts si iti ofera un template unde poti testa orice font din libraria digitala Google, modificand dupa bunul plac dimensiunea, grosimea sau distanta dintre randuri.

Nu exista o alta aplicatie mai practica pentru gestionarea si imbunatatirea aspectului continutului tau prin selectarea fontului potrivit pentru fiecare sectiune a paginii. Si te bucuri de toate beneficiile aduse de Fontjoy pentru doar $0.