Cand este vorba de crearea unui site web, securitatea joaca un factor foarte important in succesul general al acestuia.
Stiati ca aproape 85% dintre consumatori nu ar face o achizitie in cazul in care datele lor sunt puse in pericol din cauza unei conexiuni nesigure? In plus, 82% dintre utilizatorii online nu vor naviga pe site-uri web nesecurizate in conformitate cu cercetarile recente.
Va puteti proteja pe dumneavoastra si pe consumatori, securizandu-va site-ul in HTTPS.
In continuare vom explica ce inseamna un site web securizat pentru afacerile online.
Ce este HTTPS?
HTTPS este un mod potrivit pentru criptarea informatiilor pe care le trimiteti intre un server web si un browser. Acest lucru ii va proteja pe utilizatorii site-ului impotriva atacurilor atunci cand cineva fura informatii precum autentificari sau informatii despre cardul de credit.
Ce este un certificat SSL?
Un certificat SSL consta dintr-un set de fisiere de date pe care le adaugati la serverul dumneavoastra pentru a stabili o conexiune criptata intre un browser si server. Dupa ce este instalat, un lacat verde va fi afisat atunci cand utilizatorii viziteaza site-ul web pentru a indica faptul ca este un site securizat.
Diferentele de baza dintre HTTP versus HTTPS
Indiferent ca sunteti cel care a creat site-ul web sau sunteti utilizatorul unui site, o experienta online cat mai buna este importanta, iar aceasta trebuie sa includa o criptare buna, astfel incat informatiile dumneavoastra sa ramana in siguranta. Pentru aceasta, este important sa cunoasteti diferentele dintre cele doua optiuni:
Protocolul de transfer HTTP sau HyperText
Protocolul de transfer de hipertext (http) este sistemul pentru primirea si transmiterea informatiilor pe internet. Deoarece se spune ca HTTP este un „protocol de strat de aplicatie”, acesta se concentreaza pe modul in care informatiile au fost prezentate utilizatorilor.
Cand este HTTP benefic?
HTTP este utilizat in mod obisnuit pentru accesarea paginilor html si trebuie sa luati in considerare si alte resurse care pot fi utilizate accesand http. In acest fel, majoritatea site-urilor web care nu contin informatii confidentiale precum informatiile despre cardul de credit isi vor configura site-urile.
HTTPS sau Protocolul de transfer sigur HyperText
HTTPS sau „http sigur” au fost dezvoltate pentru a permite autorizarea si tranzactiile securizate. Informatiile confidentiale ar trebui schimbate intr-un mod securizat pentru a evita accesul neautorizat si https pot face acest lucru. In mai multe moduri, https este destul de similar cu http, deoarece respecta protocoalele de baza.
Ce crede Google despre HTTPS?
Google prefera site-urile web certificate si demne de incredere, deoarece utilizatorilor li se poate garanta ca site-ul web cripteaza informatiile lor ca un nivel suplimentar de securitate. Conform consultantilor SEO de la Webdesk Agency, ar trebui sa stiti ca obtinerea unui certificat este probabil sa imbunatateasca clasamentul SEO pe motoarele de cautare.
Care sunt preocuparile SEO in trecerea la HTTPS?
Google a oferit aceste sfaturi pentru cele mai bune practici la schimbarea in HTTPS
⦁ Activati indexarea paginilor web prin motoarele de cautare;
⦁ Alegeti URL-uri relative de protocol in cazul tuturor celorlalte domenii;
⦁ Mentineti o pista de migrare cu atentie in software-ul de analiza si in Google Webmaster Tools;
⦁ Decideti tipul de certificat de care aveti nevoie, cum ar fi – certificat unic, wildcard sau multi-domeniu.
In afara de resursele de asistenta Google, se recomanda sa stiti despre HTTP / HTTPS si cateva sfaturi eficiente despre trecerea la SSL / HTTPS inainte de a incepe.
De ce ar trebui sa va securizati site-ul web cu HTTPS?
1. Cresterea clasamentului Google. Mai mult de 40% din site-urile de pe prima pagina a motorului de cautare Google sunt securizate in HTTPS. Cel mai mare motor de cautare, Google, doreste sa le ofere clientilor cea mai buna experienta de utilizator, astfel incat acestia sa nu viziteze site-uri web nesigure. Din acest motiv, algoritmul sau de clasare accepta site-urile HTTPS prin http. Daca nu aveti un site securizat, s-ar putea sa fie depasit prin tipuri similare de site-uri web securizate cu https.
2. Securitate imbunatatita. Expertii care lucreaza intr-o agentie SEO au declarat ca Google accepta HTTPS deoarece doreste sa obtina o experienta mai buna pentru utilizatori. Statisticile spun ca un atac cibernetic are loc la fiecare 39 de secunde si aproape 43% din atacurile cibernetice vizeaza de obicei intreprinderile mici. Google adauga cateva criterii la algoritmul de clasare pentru a oferi o experienta mai buna pentru utilizatori. HTTPS ajuta la protejarea informatiilor utilizatorilor si a informatiilor dumneavoastra confidentiale impotriva atacului hackerilor.
3. Etichete de browser actualizate. Google isi actualizeaza acum etichetarea pentru site-urile web HTTP in bara URL a Chrome. In prezent, site-urile HTTP au fost marcate cu un simbol de informatii gri care informeaza utilizatorul ca site-ul nu este sigur atunci cand face click pe acesta. Google lucreaza la noi update-uri pentru a adauga eticheta „Nu este securizat” inainte ca utilizatorul sa patrunda in site, mai degraba decat dupa ce utilizatorul face click pe simbolul informatiilor. Google marcheaza site-urile http cu un triunghi rosu care are eticheta „Nu este securizat” scrisa cu rosu. Desi aceasta noua eticheta inseamna ca site-ul dumneavoastra web nu este securizat in HTPPS, utilizatorii nu stiu pe deplin si multi utilizatori vor simti o anumita neliniste la vederea etichetei pe un site web pe care navigheaza.
4. Rata crescuta de conversii. Desi utilizatorii ar putea sa nu inteleaga tehnic conexiunile securizate, ei inteleg ca doresc un site web HTTPS care ofera securitate pentru informatiile lor personale. Exista o diferenta in rata conversiilor intre site-urile HTTP si HTTPS. Dupa ce Google a permis etichetarea HTTP, a intervenit si o diferenta mare in ratele de conversie intre cele doua.
5. Cresterea increderii clientilor. Un numar mai mare de utilizatori cauta in special conexiuni sigure in momentul vizitarii unui site web. O conexiune sigura le furnizeaza clientilor linistea completa a faptului ca site-ul dumneavoastra web poate fi de incredere si informatiile stocate sunt in siguranta.
Trecerea site-ului web la HTTPS este, poate, singura optiune prin care ii puteti asigura pe utilizatori de credibilitatea acestuia. HTTPS nu este doar o eticheta, ci un factor asigura protectia site-ului si a datelor personale colectate de la utilizatori.
Sunteti gata sa treceti site-ul web la HTTPS?