In anii 2000, era obisnuit sa vezi site-uri care au fost construite folosind Flash. Printre altele, acest lucru a avut un efect negativ asupra SEO si a accesibilitatii. In 2007, iPhone-ul a fost lansat. Nu suporta Flash. In 2015, Google si-a mutat toate videoclipurile YouTube in HTML5. In iulie 2017, Adobe a anuntat oficial ca nu va mai lucra la Flash pana in 2020. Oamenii au folosit Flash deoarece putea face lucruri pe care HTML, CSS si JavaScript nu le puteau face in acel moment.

De ce era Adobe Flash popular?

Video

Unul dintre marile lucruri pe care Flash le-a anuntat a fost video, oferind suport de baza inca din 2002. Nu a fost introdusa pana in 2009 in tag-ul <video> in Chrome, Safari si Firefox. Mai mult, Internet Explorer (IE) 8 nu a acceptat eticheta <video>, iar pana in 2011, cand a fost lansat IE 9, nu a acceptat suportul.

Interactiunea si jocurile

Un alt lucru la care a excelat Flash a fost interactiunea si jocurile. Site-ul popular Miniclip a fost fondat in 2001 si a gazduit o gama larga de jocuri Flash. In 2008, a fost evaluat la peste 900 de milioane de lire sterline, prezent si acum in online.

Tipografia

Flash a fost initial conceput ca un instrument de animatie. Ca atare, a avut diverse limitari in ceea ce priveste tipografia. Flash avea un sistem pixel-grid. Ca rezultat, fonturile de pixeli au fost utile deoarece s-au asezat pe grila si au ramas clare.

Din fericire, astazi in HTML si CSS, avem o serie de instrumente care sa ne ajute. Putem seta fonturile ca o unitate absoluta in pixeli pentru a ajuta la designul web receptiv. O alta problema cu Flash si tipografia a fost fonturile. Daca un font nu era disponibil pe dispozitiv, ar fi furnizat un font de rezerva.

Cu toate acestea, utilizarea imaginilor nu permitea selectarea unui text selectabil, ceea ce inseamna ca trebuie sa creati imagini manual. Astazi avem regula CSS @ font-face si o multime de fonturi web standard disponibile, printre care Google Fonts, Typekit, Font Squirrel, etc.

In Chrome si Firefox (si, speram, in curand, Safari), avem afisarea fontului in CSS. Daca utilizati un font personalizat, browserul va astepta in prealabil pentru a obtine fontul personalizat. Daca nu poate obtine fontul personalizat, va folosi un font de rezerva (viteza variaza intre browsere, dar este, de obicei, 3 secunde). Aceasta este cunoscuta sub numele de flash de text invizibil (sau FOIT).

Vector Graphics

Web-ul a beneficiat si inca beneficiaza enorm de o analiza atenta a dimensiunii fisierului. Incepand cu anii 2000, web-ul a fost vizionat mai ales pe computerele desktop, cu modemuri lente de dial-up. O imagine simpla putea dura cateva secunde sau chiar cateva minute pana se incarca. Pentru a ajuta la acest lucru, Flash a folosit grafica vectoriala. Folosind grafica vectoriala, unde este cazul, in loc de imagini JPEG sau GIF, dimensiunea fisierului a fost redusa si, astfel, a fost incarcata mai rapid pe web.

Unul dintre principalele capcane ale construirii unui site web in Flash astazi este lipsa interogarilor media. Astazi, utilizarea de dispozitive mobile si tablete a depasit-o pe cea a desktopului. Pentru a crea cea mai buna experienta, trebuie sa creati un site accesibil pe toate aceste dispozitivele. Pe multe dispozitive, Flash nu se va incarca deloc si chiar daca s-ar intampla, ar fi cel mai probabil sa incalce latimea ferestrei de vizualizare sau fie inutilizabila.

Flash a fost unul dintre motivele pentru care au fost create multe site-uri web. El a fost folosit in multe zone, iar acest aspect a dus de lucruri uimitoare. De-a lungul anilor, a fost impins foarte mult pe web. Anuntul oficial al Adobe privind lipsa dezvoltarii Flash, ridica probleme. Acest lucru poate sa conduca la pierdera a milioane de site-uri care au fost concepute cu ajutorul Adobe Flash.